

raÅŸtırmalar yüksek sınav stres düzeyinin dikkati etkileyebileceÄŸini, çalışma belleÄŸini azalttığını ve düÅŸük performansa yol açtığını göstermektedir. Erken anksiyete ve stres deneyimleri yetiÅŸkinlik çağında ruh saÄŸlığı sorunlarına yol açabilir.
Stresi nasıl gördüÄŸümüz aslında bizi etkileme biçiminde bir fark yaratabilir. Stresin zorlu bir olaydaki performansımızı artıracak faydalı bir cevap olduÄŸuna inanırsak, avantajımıza uygun bir araca dönüÅŸebilir. Yeni bir ÅŸey öÄŸrenirken, yeni bir iÅŸe baÅŸladığınızda veya yarışa girerken stres yaÅŸayabiliriz.
“Stres” deneyimlerimiz aslında vücudumuzun bizi bu zorlukla mücadele etmeye hazır hale getirmesidir. Stres tepkisi beyne giden oksijeni artırır ve dikkat, odaklanma, enerji ve kararlılığı artıracağı için faydalıdır. Stres ve anksiyete sizin için çalışabilir. Ancak olayları bir meydan okuma yerine bir tehdit olarak deÄŸerlendirdiÄŸimizde ve baÅŸa çıkacak yeterli kaynaÄŸa sahip olmadığımızı düÅŸündüÄŸümüzde baÅŸarısızlığa uÄŸrarız. Bu nedenle stresi bir tehdit olarak deÄŸerlendirmemek gerekir.
Sınavlar genellikle tehdit olarak deÄŸerlendirilir, çünkü öz deÄŸer, kimlik, taahhütlerimiz, hedeflerimiz ve hayallerimizle ilgili potansiyel zarar veya kayıplara yol açar. EÄŸer baÅŸarısız olursak, baÅŸarısız olduÄŸumuzu düÅŸünürüz ve umduÄŸumuz geleceÄŸi asla elde edemeyiz.
Basitçe söylemek gerekirse, iyi olduÄŸuna inanırsak stres iyi olabilir. Stresin performansımıza, saÄŸlığımıza ve mutluluÄŸumuza yardımcı olan bir zihniyet geliÅŸtirdiÄŸimizde bizim için çalışacaktır. Yapılan bir çalışmada, bir grup gence sınava girmeden önce stres hakkında bilgi verildi. Okuma materyali stresin zararlı olmadığını, ancak baÅŸa çıkmamıza ve daha iyi performans göstermemize yardımcı olmak için geliÅŸtiÄŸini açıkladı. BaÅŸka bir gruba sadece stresi görmezden gelmesi ve duygularını bastırması söylendi. AraÅŸtırmacılar sınavda ilk grubun görmezden gelip ve rahatlama yaklaşımını kullanan gruptan daha iyi performans gösterdiÄŸini tespit etti.
Sınav stresinin bir baÅŸka çalışmasında, stresi bir fırsat olarak gören ve kendi kendini yetiÅŸtirmek için kullanan öÄŸrenciler, performansı arttırmış ve duygusal tükenmeyi azaltmıştır. Ancak stresi tehdit olarak gören öÄŸrenciler, az çaba ve performans göstermiÅŸlerdir. Siz de stresi bir tehdit olarak görmeyi bırakıp size yardımcı olacak bir duyum olarak görmeye baÅŸladığınıza performansınızdaki artışı göreceksiniz.